|  | 

Sprawdzimy

Kajmakowe ciasteczka.

img-responsive

Ciasteczka z masą kajmakową to pyszne ciastka, które sprawdzą się przy wielu okazjach, a także bez okazji – chociażby do zwykłej popołudniowej kawy. Poniżej kilka szybkich w wykonaniu przepisów.

CIASTECZKA KAJMAKOWE

Składniki:

– 100 g masła zostawionego w temperaturze pokojowej

– 100 g masy kajmakowej z puszki

– 4 łyżki drobnego cukru do wypieków

– 170 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 100 g gorzkich czekoladowych drobinek tzw.”chocolate chips” lub posiekanej gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

1. W misie miksera umieścić masło, masę krówkową, cukier i zmiksować na gładką masę.

2. Następnie dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować.

3. Na koniec dodać drobinki czekoladowe i wymieszać.

4. Blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach od siebie – spłaszczyć dłonią.

6. Piec w temperaturze 190ºC, ustawić funkcję góra – dół i piec przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów.

7.Wyjąć, przez chwilę pozostawić na blaszce do przestudzenia, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

CIASTKA Z MASĄ KRÓWKOWĄ I ORZECHAMI.

Składniki:

– 200 g miękkiego masła w temp. pokojowej

– 200 g masy krówkowej

– szczypta soli

– około 350 g mąki pszennej

– kilka łyżek masy do nadziania ciasteczek

– 2 garście grubo posiekanych słonych orzeszków ziemnych.

Wykonanie:

1.Masło zmiksować razem z masą kajmakową i szczyptą soli, dodać porcjami mąkę i miksować do połączenia się wszystkich składników.

2. Nabierać łyżeczką lekko czubate porcje ciasta, rozpłaszczyć je w rękach, na środek nałożyć trochę masy kajmakowej i skleić.

3. Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Na wierzchu ciasteczek ułożyć trochę posiekanych orzeszków i lekko je docisnąć tak, żeby po upieczeniu się nie oderwały.

5. Ciasteczka piec w rozgrzanym do 180 stopni i ustawionym na funkcję góra – dół piekarniku przez około 15-20 minut – aż będą ładnie rumiane, ale nie przypalone.

 

kajmakowe-ciasteczka

ABOUT THE AUTHOR