Smaczny patison w zupie
Patisony to odmiana dyni, która w największej ilości pojawia się w sklepach i na targach na jesieni. Czy warto dać szansę temu warzywu? Oczywiście, ponieważ dostarczy odpowiednich witamin i minerałów. Smaczna zupa krem z patisona to dobry pomysł na wykorzystanie tego warzywa w kuchni i wsparcie organizmu sporą dawką witaminy C w okresie jesienno-zimowym.
Dla wsparcia odporności
Zupy to jedne z bardziej lubianych przez Polaków dań, to również jeden z lepszych sposobów na dostarczenie sobie w diecie witamin i owoców pochodzących z warzyw. Zupy przyjemnie rozgrzewają jesienią i zimą, zaś latem śmiało można przyrządzić je jako chłodniki.
Patisony, pochodząca z Ameryki Południowej odmiana dyni, to warzywa o charakterystycznym, nieco kulistym i spłaszczonym kształcie, które są niskokaloryczne – zaledwie 17 kilokalorii w 100 gramach – i poza witaminami i minerałami zawierają w sobie kwas foliowy, który korzystnie wpływa zwłaszcza na kobiety w ciąży.
Przygotowanie zupy krem z patisona nie powinna przynieść nikomu problemu, do tego nie jest czasochłonne, zaś dostarcza odpowiednich składników, jak i pozwala na przyjęcie w smaczny sposób jednej z pięciu dziennych dawek warzyw i owoców, do czego tak często zachęcają lekarze i dietetycy. Włączenie takiego dania do jadłospisu pozwoli na poprawę swojego zdrowia.
Składniki:
- 2 patisony
- 3 marchewki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- masło
- bulion
- śmietana 18%
- sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie
Patisony pokroić w kostkę, marchew w talarki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na 2 łyżkach masła podsmażyć cebulę z czosnkiem.
Kiedy już się zeszkli, dodać marchew, dusić ok. 10 min.
Dodać patisony, dusić ok. 5-7 min.
Zalać wcześniej przygotowanym bulionem tak, by zakryć warzywa. Gotować ok. 10 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zdjąć z gazu i zblendować zupę na krem.
Na koniec doprawić do smaku, dodać łyżeczkę kurkumy i wymieszać.
Gotową zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, dekorować odrobiną śmietany i zieleninką .
Najnowsze komentarze