Co na obiad dla dzieci, kiedy nie mamy czasu gotować.
Każda zapracowana mama chociaż raz w swoim macierzyńskim życiu doświadczyła braku czasu. Codzienne przygotowywanie świeżych posiłków jest zadaniem czasochłonnym i wymaga sporego zaangażowania. Konieczne jest wcześniejsze zaplanowanie menu, zrobienie listy zakupów, następnie zakupów i w reszcie samo przygotowanie posiłków. Świeże produkty szybko się psuja, więc nie ma możliwości, aby potrawa zachowała świeżość na bardzo długo. Pomocy, najłatwiej szukać na blogach kulinarnych innych mam, które nauczone doświadczeniem opracowały już swoje niezawodne i sprawdzone przepisy na szybkie posiłki.
Szybkie obiady dla dzieci
Dzieci najchętniej zjadają posiłki proste i niezbyt wyszukane.
Makaron z serem białym to danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. A dokładnie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu, następnie dodaje się pokuszony biały, jogurt i cukier waniliowy. Prostota i smak, który zadowoli dzieci. Danie można rozszerzać o wersję z owocami. W wersji z truskawkami czy malinami powstaje makaron z truskawkami, do którego zamiast sera białego można dodaje się owoce.
Większość dzieci przyzwyczajona do smaków kuchni polskiej, chętnie zjada zupy. Pomidorowa i rosół to tzw. pewniaki, które smakują dzieciom niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych.
Dlaczego zupa jest dobrym pomysłem na szybki obiad
Zupa to danie jednogarnkowe, które można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupy są doskonałą opcją na szybki obiad, ponieważ można je również zawekować do słoików i w takiej postaci przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Zupa pomidorowa jest nie tylko smaczna, ale to także zdrowa opcja uwielbiana przez dzieci. Można ja serwować na różne sposoby, podawać z makaronem, ryżem, z mięsem lub warzywami. Rosół to kolejna szybka opcja na obiad, zawekowany rosół zachowuje swoje wartości nawet do 2 tygodni. Można go podawać z makaronem, kasza manną lub potraktować jak baza do lanych klusek na rosole.
Najnowsze komentarze