Dlaczego warto jeść marchewkę?
Warzywo zaskakuje szerokim spektrum działania i liczbą dobroczynnych właściwości. To nie tylko specjalistka od pięknej cery i zdrowych oczu. Jej wpływ na kondycję organizmu zawdzięczamy licznym składnikom i minerałom, które regenerują, odżywiają i wspomagają ciało człowieka. To naturalne lekarstwo, i choć wszyscy wiedzą, że jest zdrowa, to mało kto wie, że działa silnie przeciwnowotworowo. Weźmy pod lupę marchew i sprawdźmy, co jeszcze zyskujemy, kiedy spożywamy ją regularnie.
Skład, który leczy
Marchew wartość odżywcza to głównie beta-karoten, który jest prowitaminą witaminy A. 100 g beta-karotenu pokrywa w całości dobowe zapotrzebowanie na ten składnik. Ma sporo kwasu foliowego i witaminy z grupy B, K, C, D i E. Roślina zawiera także antyoksydanty, flawonoidy i związki fenolowe. Składniki mineralne to głównie potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, mangan i miedź. Ponadto w składzie znajdziemy: pektyny, alkaloidy, kwas jabłkowy, kumaryny i związki siarkowe. Marchew to nie tylko cukry proste, ale przede wszystkim błonnik. 90% stanowi woda, 7% składniki odżywcze oraz celuloza, tłuszcze, węglowodany i woda, a pozostałe 3% to witaminy i składniki mineralne.
Marchew a organizm
Beta-karoten głównie wspiera narząd wzroku, dlatego warzywo uważa się za przyjaciela oczu. Przede wszystkimi akomoduje oko to widzenia po zmroku oraz zapobiega powstawaniu zaćmy i jaskry. Witamina A to ładna i odpowiednio nawilżona skóra. Jeśli pijesz sok z marchewki regularnie, to dodatkowo wzmacniasz elastyczność i fundujesz jej ładny i zdrowy odcień. Antyoksydanty blokują namnażanie się szkodliwych, wolnych rodników, które w dużej części są odpowiedzialne za starzenie się skóry i zapalenia, a przede wszystkim za powstawanie komórek nowotworowych. Marchew działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dlatego jest naturalnym specyfikiem przeciwko infekcjom i przeziębieniom. Wzmacnia układ odpornościowy. Wspomaga układ krwionośny. Niweluje ryzyko miażdżycy, chroni serce i reguluje ciśnienie krwi. Reguluje metabolizm komórkowy i obniża poziom złego cholesterolu. Układ trawienny i nerwowy jest mocno wspierany głównie za sprawą kwasu foliowego i witamin z grupy B.
Najnowsze komentarze